Novinky

TISKOVÁ ZPRÁVA / HLUBINY SEDŘOU FOLKLÓR AŽ NA KOST
19.10. 2018

 
Premiéru inscenace Hlubiny souboru Wariot Ideal uvede pražské divadlo Alfred ve dvoře v úterý 30. a ve středu 31. října, vždy od 20h.

Radikálové nonverbálního divadla přicházejí s novou prací, ve které hledají kořeny rituálu prostřednictvím dekonstrukce i destrukce folklóru. S velkým podílem rukodělnosti a v interakci s běžnými předměty podnikají výpravu do svých osobních hlubin a i v těch nejobyčejnějších a nejnenápadnějších věcech se snaží nalézt kořeny své vlastní, stejně jako ony obligátní společné kořeny naší kultury.

Primitivní hudba na primitivní nástroje narychlo stlučené z nalezených předmětů, primitivní tanec a akrobatické prvky, jadrná zábavnost primitivní komiky. Folklór sedřený až na kost, skrz kterou prosvítá prvotní potřeba rituálních obřadů, jejichž důvod už nelze nahlédnout jinak, než v tranzu vyvěrajícím z marnosti našeho snažení. Pečení chlebové masky a chůze v žehličkových botách. Divadlo, tanec, sport. Kořeny toho všeho.

“Kouzlo nechtěného nám ukazuje, jak psýché nalezla vztah ke svému nevědomí. Co se celou dobu odkládalo, ba přímo potlačovalo, se tu najednou ve stručnosti odehrává. Z hlubiny se konečně vynořily obsahy, které nevědomí přijímá a nevytěsňuje.”
Karel J. Beneš: Rychlé šípy a hlubinná psychologie

Autoři: Jan Dörner, Jan Kalivoda, Vojtěch Švejda, Milena Dörnerová

Podpořili: Magistrát hlavního města Prahy, Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR, MČ Praha 7, Motus, z.s. - produkce divadla Alfred ve dvoře, Čtyři dny

Wariot Ideal působí jako výrazný hráč na české alternativní scéně od roku 2009. Má na kontě mnoho jedinečných děl s výraznou vizuální a hudební složkou. Věnuje se tvorbě pro dospělé i děti, pravidelně se účastní významných festivalů, svou tvorbu představuje i v zahraničí. Hlavní postavou je autorský herec a mim Vojtěch Švejda, který má za sebou zkušenosti z Národního divadla, nominaci na Cenu Alfréda Radoka (2009) i ocenění „Česká divadelní DNA“ (2012) za vynikající reprezentaci českého autorského divadla v zahraničí. Wariot Ideal dále tvoří hudebník, skladatel a autor hudby k mnoha inscenacím Jan Kalivoda, světelný designér, scénograf a amatérský filmař Jan Dörner a produkční Milena Dörnerová. Společně se věnují autorské tvorbě, která čítá nejen improvizované pořady a pohybové, pantomimické a fyzické divadlo, ale i celovečerní činoherní představení.

INFO – CHYSTANÁ ZMĚNA VEDENÍ DIVADLA
Od ledna 2019 přebírá umělecké a organizační vedení divadla kolektiv tvořený rezidentními soubory Handa Gote a Wariot Ideal vedený Tomášem Procházkou (umělecky) a Mariou Cavinou (organizačně). Místo otevřené výzvy pro umělce budou projekty vybírány průběžně v souladu s dramaturgickou koncepcí zaměřenou na vizuální, hudební, objektové a mediální divadlo.
 

Zpět na seznam