Novinky

TISKOVÁ ZPRÁVA / AUDIOVIZUÁLNÍ PŘEDSTAVENÍ EVERYWHEN SI V DIVADLE ALFRED VE DVOŘE ZOPAKUJE DĚJINY V KRUHU NEJBLIŽŠÍCH
31.01. 2018

 
Pražské divadlo Alfred ve dvoře uvede 12. 2. od 20 hodin jako první letošní premiéru audiovizuální pohybovou performanci Everywhen autorek Soni Ferienčíkové, Márie Júdové a Alexandry Timpau. V Česku působící slovensko-rumunsko-lotyšský kolektiv zde poprvé představí autorskou hudbu, pohyb a originální 3D animace v představení o neustálé rotaci dějin, které “začíná tam, kde se čas stává prostorem”. Intimní rodinné situace zde dostanou děsivě povědomý historický kontext.

Pohyb Soni Ferienčíkové propojuje vizuální materiály s živým hudebním doprovodem. K tomu využívá přesné rotace trupu i celého těla, čímž vytváří komentář k obrazům běžných rodin, matek a otců se svými dětmi, malých skupin navzájem si blízkých lidí tváří v tvář hrozícímu opakování historie.

Žena jako milující matka, která propaguje vraždění a otroctví; milující pár zapojený do propagandy zvrácené ideologie; děti, které jakoby v zápalu hry hajlují. Záběry, na nichž není něco v pořádku. Autorky do ostrého kontrastu staví obrazy láskyplného osobního života a realitu společenského zapojení jedince, která může být zlověstná, nenávistná i pomstychtivá. Mimalisticky tak krouží kolem dvojí roviny života – osobní a politické.

„Naše vzpomínky se často samovolně vynořují, proti naší vůli upravují, přikrášlují nebo úplně mizí. Vynecháváním některých událostí a přepisováním historie ale budujeme bariéru mezi nastupující generací a staršími lidmi,” říkají autorky a dodávají: „Je to nejpříhodnější základ pro opakování určité části historie. V Everywhen se ptáme, jestli je vůbec možné zabránit takovému opakování, když je nám určitá ideologie vepsána do těla, téměř jako DNA.”

Tanec, koncept: Soňa Ferienčíková
Vizuál, koncept: Mária Júdová
Hudba, koncept: Alexandra Timpau
Světla, technická spolupráce: Ints Plavnieks
Produkce: BOD.Y
Web skupiny: www.bodyngo.com, www.mariajudova.net,soundcloud.com/alotofkittens
Foto: http://vrdust.org.uk/uploads/everywhen_screenshots.zip
Trailer k představení: vimeo.com/249193177
Podpořili: Z veřejných zdrojů podpořil Fond na podporu umenia
Poděkování: Štúdio 12 Bratislava, Stanica Žilina – Záriečie, Lunchmeat studio, Institut intermédií, Občianske združenie GAFFA, Motus, produkce divadla Alfred ve dvoře

Soňa Ferienčíková je tanečnice, choreografka a zakladatelka produkční skupiny BOD.Y, v současnosti na volné noze. Věnuje se současnému tanci, experimentálnímu divadlu a tanečnímu filmu. Mimo Bratislavu studovala v Praze, Antwerpách, Salzburgu a New Yorku. Spolupracovala s mnoha domácími i zahraničními choreografy v Česku, Maďarsku, Německu, Polsku, Francii, Belgii, Nizozemí, Španělsku, Skotsku, Švýcarsku, Portugalsku, Bulharsku, Řecku, Izraeli, Mexiku a Číně.

Mária Júdová je výtvarnice, autorka experimentálních, inovativních děl, které vytváří pomocí digitálních technologií. Vystudovala obor Digitální média na Akademii umění v Banské Bystrici. V průběhu studia absolvovala stáž na ERG – École de recherche graphique v Bruselu a v Mezinárodním centru pro umění a nové technologie CIANT v Praze. Následně pokračovala ve studiu na CAS při FAMU v Praze, kde se kromě tanečních filmů věnovala přesahu nových médií a současných choreografických postupů. V současnosti spolupracuje s platformou Choreographic Coding Lab a aktivně se věnuje tvorbě a reflexi digitální performance.

Alexandra Timpau se etablovala jako sound artist poté, co vystudovala architekturu a urbanismus v Rumunsku a přestěhovala se do Prahy, kde ji okouzlil zvukový live-coding. Brzy se stala členkou Kolektivu – otevřené mezinárodní umělecké platformy věnující se algoritmickým vizualizacím a elektronické hudbě, v rámci které absolvovala bezpočet vystoupení doma i v zahraničí. Inspiraci nalézá v náboženských rituálech své rodné země, současné parametrické hudbě i industriálním technu.
 

Zpět na seznam